Projekt „ZIMSKI VRT“

Sredinom 11. mjeseca djeca naše skupine su se najprije zainteresirala za velike drvene kutije sa zemljom koje je izradio naš stolar Ivan G. Najprije su dječaci primijetili da su neke daske počele popuštati pod pritiskom zemlje i izvitoperile se. Uz pomoć šarafa i baterijske bušilice zategli smo daske koliko smo mogli kako bi zemlja što manje ispadala između daski. Tako su spontano započeli prvi radovi na našem budućem vrtu u  kojem je u to vrijeme bilo nekoliko sadnica blitve i bijelog luka koje su posadile prošlogodišnje „Pčelice“.

Na samom početku 12.mjeseca naš kuhar Tomica ponudio nam je donijeti već uzgojeni peršin iz svog vrta. Veselo smo prihvatili njegovu ponudu i odmah poslije vikenda posadili smo peršin, naše prvo povrće u vrt i nazvali ga „Zimski vrt“ jer je tog dana vani bilo tek 5 Celzijevih stupnjeva. Tijekom cijelog prvog i drugog mjeseca vodili smo brigu o našem „Zimskom vrtu“. Promatrali smo ga prekrivenog snijegom, a nakon snijega odmah provjeravali da li je s našim peršinom, blitvom i lukom sve u redu.

Sredinom 2.mjeseca odlučili smo naš „Zimski vrt“ obogatiti novim sadnicama. Zamolili smo roditelje da nam ukoliko imaju, donesu sjemena različitog povrća. Kad smo prikupili sva sjemena, najprije smo 22.02.2023. posijali sva sjemena u male posudice i zalili ih. U sobi DB-a oformili smo kutić prirode i svakodnevno se brinuli, promatrali da li štogod niče i o svemu vodili „Dnevnik nicanja“.

Nakon 5 dana najprije su niknuli korabica i rotkvica.

Nakon 6 dana niknula je cikla.

Nakon 7 dana niknula je blitva.

Nakon 9 dana niknula je mrkva i tikvica, a nakon 12 dana, posljednja, niknula je salata.

Sva briga o sadnicama djecu je zainteresirala i za vremensku prognozu. Razlog je taj što je sadnice trebalo presaditi u „Zimski vrt“, a vani je bilo jako hladno i vjetrovito. Napravili smo i kartu vremenske prognoze, vodili evidenciju o vremenu svaki dan i odlučili smo da je najbolje da naše sadnice presadimo u ponedjeljak 13.03.2023., ukupno 19 dana od nicanja prvog povrća i ukupno 24 dana od sijanja sjemena. S obzirom da se sljedećih dana opet najavljivalo zahlađenje i vjetar odlučili smo pronaći način kako zaštititi naše nježne biljčice. Pronašli smo četiri stare daske i pričvrstili ih šarafima te tako povezali naše drvene kutije s lijeve i desne strane. Tako smo načinili čvrsti okvir preko kojega smo uz pomoć agrotekstila, bijelog i prozirnog najlona napravili plastenik kojeg smo na mjestima probušili kako bi se biljke zalijevale prirodnim putem kad god pada kiša. Biljčice imaju svjetlosti, dosta vlage i dobro su zaštićene od vremenskih uvjeta.

I dalje redovito obilazimo naš vrt, vodimo vremensku prognozu i redovito zalijevamo biljčice koje na oduševljenje svih nas rastu brzo i zdravo.

Nastavljamo i dalje…posijali smo cvijeće 28.03.2023. u iste one plastične posudice, vodimo „Dnevnik nicanja“ i čeka nas još puno posla.